5 udfordringer, der optager vores civile kollegaer i Skandinavien

15. oktober 2024 | Jane Munk

  • CS har netop deltaget i vores årlige netværksmøde med fagforeninger fra Norge, Sverige og Finland. Fælles for os er, at vi alle organiserer civilt ansatte i forsvaret. Nogle har kun civile medlemmer, mens andre – som CS – har både civile og militært ansatte i medlemsskaren.
  • På møderne gennemgår vi hver især de udfordringer, vores medlemmer står overfor og vi deler erfaringer, frustrationer og eventuelle løsninger.
  • På trods af, at de skandinaviske landes forsvar og generelle arbejdsmarked er forskellige, er vores udfordringer meget ens. Det handler om løn, pension og generelle arbejdsvilkår, og det er altid interessant at høre, hvordan de andre fagforeninger arbejder med disse store problemstillinger.

Her var nogle af de emner, der blev drøftet på dette års møde:

Forsvarsforlig og forsvarsbudgetter
Samtlige lande er i gang med at opbygge deres forsvar. Det betyder naturligvis mere materiel og flere ansatte. Men hvilke tiltag vil man sætte i gang for at rekruttere og fastholde og i det hele taget gøre forsvaret til en attraktiv arbejdsplads, der kan konkurrere med resten af arbejdsmarkedet? Løn, pension og arbejdsvilkår fylder også meget hos vores skandinaviske naboer, og særligt i Sverige oplever man, at der ikke er taget højde for de ansatte i forsvarsforliget.

Besparelser
På trods af, at alle lande har fået tilført adskillelige milliarder til forsvarsbudgetterne, oplever man både i Finland, Norge og Sverige, at livremmen er blevet spændt ind og at man skal spare. Det er altså ikke kun herhjemme, at budgetterne holdes i en meget stram snor på trods af milliardbevillinger.

NATO medlemskab betyder nye opgaver
Både Sverige og Finland er blevet optaget i NATO, og det får betydning for deres medlemmer. Hvilke arbejdstidsregler gælder f.eks., hvis man er udstationeret til et NATO hovedkvarter i udlandet? Der er som fagforening nok at tage fat på, og vi har heldigvis mulighed for at gøre vores finske og svenske kollegaer en anelse klogere.  

Civile stillinger til militære
Særligt i Finland og Norge oplever fagforeningerne, at de civile stillinger bliver ændret til at være militære stillinger. Også indenfor f.eks. HR området, hvor der ellers typisk vil være tale om ”rene” civile stillinger. Det medfører, at karrieremulighederne bliver færre for de civile medlemmer, og at fagforeningerne må kæmpe for at beholde stillinger som civile.

Medarbejdernes aldersgennemsnit og fokus
De civile medlemmer i Norge har en gennemsnitsalder på 49 år, og i Finland nærmer mange af dem sig pensionsalderen. Det betyder, at medlemmerne har stor fokus på pension og måske ikke så meget på kompetenceudvikling og uddannelse, selvom det er det, der skal til, hvis man f.eks. vil have et lønløft eller et særligt tillæg.

Søg