Leder: Forsvaret tilbage til kerneopgaven

3. marts 2022 | Jesper K. Hansen - Formand

OBS: Denne leder er skrevet FØR Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar.

Mange af os ser i disse dage med bekymring mod øst på situationen i Ukraine. Den trussel, som vi i mange år har talt om, er nu blevet virkelighed, og for hver dag, der går, bliver situationen mere og mere alvorlig.

I skrivende stund har Forsvaret skærpet beredskabet, hvilket har fået betydning for mange af jer. Nu er vi der, hvor vi skal til at løse rigtige forsvarsopgaver – det er det, som vi er bedst til, og som vi har trænet til, mens vi har passet grænseovergange, stået vagt samt podet og vaccineret i testcentre.

Situationen i Ukraine er en anledning for politikerne til for alvor at se på forsvarets kerneopgave og hvilke forudsætninger, vi har for at kunne løse den. Der er ingen tvivl om, at I og jeres kollegaer har både evne og vilje til at løse militære opgaver, men man kan efterhånden skrive en lang liste over ting, der spænder ben for det.

Vi er i en alvorlig situation nu, og det er lige pludseligt blevet tydeligt for enhver, at der er mangel på alle hylder i forsvaret. Fundamentet er simpelthen for skrøbeligt, og i stedet for bare at læsse flere opgaver og kapaciteter ovenpå forsvaret, er man nødt til at få rettet op på alle de ting, der ikke fungerer i dag: Manglen på kollegaer, manglende udstyr og manglende tid til uddannelse, er et godt sted at starte.

Politikerne er nødt til at være bevidste om, hvad det er en for en hverdag, I har, og hvilke udfordringer, I møder. Og så er de nødt til at gøre, hvad der skal til for at løse de udfordringer. Hverdagen er nødt til at fungere optimalt, hvis man skal kunne opretholde et niveau, der gør os i stand til at løse forsvarets opgave fremadrettet.

Det betyder blandt andet, at det nødvendige udstyr skal være på plads. ”Train as you fight” er en vanskelig disciplin, hvis man ikke har ammunition, uniformsdele eller for den sags skyld tid og mandskab til rådighed til at deltage i øvelser. Hvis man skal være skarp på opgaven, kræver det træning, træning og mere træning, så man aldrig er i tvivl om, hvad man skal, når man står i en skarp situation ude i virkeligheden.

Derfor blev jeg glad for nyheden om, at man vil give Gefion-opgaverne med grænsebevogtning og vagt tilbage til Politiet. Forsvaret har haft opgaven siden 2017, og det er ikke nogen hemmelighed, at den har trukket store veksler på de medarbejdere, der har været indsat, såvel som deres kollegaer derhjemme, der har måttet kæmpe for at få øvelser, uddannelse og en almindelig hverdag til at hænge sammen.

Derudover meldte Regeringen for nyligt ud, at man vil indlede forhandlinger med USA om en samarbejdsaftale, der åbner for nye muligheder og aktiviteter i Danmark. Et initiativ, som jeg personligt hilser velkommen. Aftalen kan være med til, at vi kan blive endnu bedre til vores opgaver, fordi det forhåbentligt vil give os større mulighed for at øve os sammen med en af vores vigtigste allierede. 

Jeg er stærkt bekymret for den virkelighed, der lige nu udspiller sig i Ukraine, men hvis man skal finde et lille bitte lyspunkt i alle bekymringerne, må det trods alt være, at det er med til at åbne øjnene hos nogle af vores folkevalgte politikere for, hvilken tilstand Forsvaret er i, og hvordan det påvirker jeres hverdag og mulighed for at løse en meget vigtig opgave: At holde Danmark sikkert.  

– Jesper Korsgaard Hansen, CS formand

Søg