Regeringen har onsdag morgen præsenteret deres udspil til den første delaftale i forsvarsforliget 2024-2033. Her lægges der blandt andet op til en styrkelse af rekruttering og fastholdelse. Men gik man som ansat i Forsvaret og troede, at der kunne være et tiltrængt lønløft eller en ny ansættelsesform på vej, troede man fejl.
Regeringen har foreslået fire initiativer, der ifølge dem skal styrke fastholdelses- og rekrutteringsindsatsen:
- Uddannelse af ufaglært personel fra konstabel- og sergentgruppen, der kan ansættes som militære lærlinge med løn.
- Et styrket bemandingssystem med mere målrettet strategisk styring af personelressourcer.
- Mobilitetsfremmende tiltag som fx kompensation for fleksibilitet hos medarbejdere.
- Nedbringelse af den anvendte tid på administration, transport mm. for Hjemmeværnets frivillige til fordel for løsning af operative opgaver.
De fire initiativer får en lunken modtagelse hos CS formand Jesper Korsgaard Hansen.
– Jeg tror ikke, det her kommer til at have nogen som helst effekt på fastholdelsen af medarbejdere, siger han.
– Vi har igen og igen sagt, at hvis man vil fastholde medarbejdere i Forsvaret, er man nødt til at gøre noget ved løn og ydelser og også indføre nogle kontraktformer med uddannelsesordning. Det er der intet af i den her delaftale.
På opfordring af forsvarsministeren har CS sammen med de øvrige militære organisationer leveret en række løsningsforslag til, hvordan regeringen kunne komme fastholdelsesproblemerne i Forsvaret til livs. Her pegede CS blandt andet på løn og uddannelsesordning. Men på trods af, at ministeren selv har bedt om løsninger, er ingen af initiativerne kommet med i den første delaftale. Dette på trods af, at regeringen har afsat penge til lønløft af andre offentlige faggrupper.
– Vi har en regering, der i forbindelse med trepartsforhandlingerne går ud og siger, at et lønløft er nødvendigt for at kunne fastholde og rekruttere til andre offentlige faggrupper, men når det kommer til Forsvarets ansatte, er det åbenbart ikke nødvendigt. Det er ganske enkelt uanstændigt, lyder det fra Jesper Korsgaard Hansen.
Fastholdelse af medarbejdere er et af Forsvarets allerstørste udfordringer. I sidste uge kom der tal frem fra FPS, der viser, at op mod 50 procent af konstablerne forlader forsvaret i indenfor tre år. For sergenterne er det 40 procent, der finder andre karriereveje.
– Man skal jo have levet under en sten, hvis man ikke har forstået, hvor store bemandingsproblemer, der er i Forsvaret. Endnu engang kan jeg bare konstatere, at det er tomme ord, når politikerne siger, at de vil gøre noget for soldaterne. Hvis man virkelig vil gøre noget for at løse problemet med bemanding, kan man se på lønnen som det første. Vi har blandt andet foreslået en lønpulje til hævelse af grundlønnen, hævelse og justeringer af forskellige ydelser og en indførelse af kontraktformer med uddannelsesordning. Det tror vi på vil kunne gøre en forskel fremfor de her initiativer, siger CS formand.