Forsvarsforbeholdet er afskaffet men forsvarets situation er stadig den samme

Et stort flertal af danskerne har sagt ja til at afskaffe det danske forsvarsforbehold. Det står klart efter folkeafstemningen 1. juni. Forbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i udarbejdelse og gennemførelse af afgørelser og aktioner inden for EU, som har indvirkning på forsvarsområdet. Danmark har haft forsvarsforbeholdet siden 1993.

Nu bliver forbeholdet afskaffet, og det betyder, at Danmark kan være fuldt med i EU’s fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Det kan der både være muligheder og udfordringer i, mener CS formand Jesper Korsgaard Hansen.

– Danskerne har stemt, resultatet på plads, og næste opgave bliver at føre det ud i livet. Afskaffelsen af forbeholdet giver nogle nye muligheder, men også nogle udfordringer, som for nuværende langt overstiger mulighederne. Forsvaret er nemlig præcis samme sted, som før folkeafstemningen, og det håber jeg, at politikerne husker på i deres glædesrus, siger han og uddyber.

– Der er stadig flere opgaver, end forsvaret kan gabe over, og manglen på kollegaer er stadig stor, så det med bare at presse nye opgaver ned over forsvaret giver absolut ingen mening. Jeg tror nemlig, at vi skal kigge langt ud i fremtiden, hvis forsvaret i sin nuværende konstruktion skal kunne byde ind på flere opgaver – også selv om politikerne gerne vil.

Forsvaret forventes at vokse markant over de næste 10 år i takt med, at forsvarsbudgettet øges kraftigt, men der ligger endnu ikke en plan for, hvordan de mange milliarder skal bruges. CS formand opfordrer til, at man slår koldt vand i blodet og lægger en plan for fremtidens forsvar, inden man begynder at byde ind med nye kapaciteter i EU-regi.

– Jeg kan godt forstå, hvis politikerne gerne vil signalere både lederskab og handlekraft ovenpå folkeafstemningen, men jeg forventer, at selvsamme politikere hurtigst muligt sætter sig til bordet og finder ud af, hvordan forsvaret skal se ud i fremtiden. Samt at de har respekt for, at det kommer til at tage år, før forsvaret er genopbygget, og at man ikke fra dag ét efter forligets indgåelse kan løse mange nye opgaver. Det kræver tid at opbygge et forsvar, der igennem rigtigt mange år er nedbygget til det niveau, som vi ser i dag, og som langt fra er tilstrækkeligt, siger Jesper Korsgaard Hansen.

Andre nyheder

Nyheder

Pensionsalder til debat

CS formand: Spændende, men jeg vil gerne se konkrete forslag Mette Frederiksen fremlagde på et pressemøde Socialdemokratiet holdt i forbindelse med deres sommermøde forleden, at

Læs mere »
Søg