Leder: Når krisen rammer, skal aftalerne være på plads

I skrivende stund har Coronavirus lagt landet ned. Vi har lynhurtigt skulle vænne os til en hel anden hverdag, hvor mange af jer stadig passer jeres arbejde – enten fordi I har kritiske funktioner i samfundet, eller fordi jeres arbejde kan gøres hjemmefra.

COVID-19 har også haft stor betydning for vores arbejde i CS. Ud over at mange af vores konsulenter arbejder hjemmefra, har vi også fået rigtigt mange henvendelser fra jer medlemmer og fra vores tillidsrepræsentanter med spørgsmål om, hvordan I skal forholde jer i en anderledes hverdag.

I løser som altid jeres opgaver super godt, men selve forløbet omkring jeres arbejdstid og honoreringen i denne særlige situation har mildt sagt været lidt bøvlet. Det har taget for lang tid, før vi har været klar over hvilke aftaler, der skulle bruges i denne særlige situation.

Den 15. marts meldte direktøren for Arbejdstilsynet officielt ud, at COVID-19 var en så speciel situation, at man i en periode – og i helt særlige tilfælde – kunne dispensere for hviletidsreglerne i arbejdsmiljøloven. Der gik dog næsten to uger, før vi havde en forståelse på plads med Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) om, hvordan vagterne aftalemæssigt kunne omlægges for vores medlemmer. I mellemtiden var der nogle steder allerede truffet beslutninger og sat vagtordninger i gang ude lokalt. Initiativer, som det måske var nødvendigt at rulle tilbage igen, eller hvor forståelsen af honoreringen ikke var på plads, hvilket blot har skabt mere forvirring.

Jeg beklager, at det tog så lang tid, før vi fik noget på plads i forhold til, hvordan man aftalemæssigt skal forvalte tingene ude ved Jer. Når man er helt henne i anden uge, og folk stadig ikke ved, hvilke regler der gælder, er der grund til forbedring.  Jeg mener ikke, det er optimalt, at der skal gå så lang tid med at finde ud af hvilke aftaler, der er gældende i den særlige situation.

Jeg synes, at vi er landet et godt sted i forhold til vores forståelse af de aftaler, der nu anvendes. Det er ikke optimalt, men alt i alt har vi lavet nogle fornuftige aftaler, som gør, at I kan bidrage til at løse den kæmpe opgave, det er med at få Danmark igennem den svære tid. Jeg vil også gerne rette en tak til FPS for det arbejde og den forståelse, de udviste i forhold til at få aftalegrundlaget på plads. Det er en fornøjelse, når der er en gensidig forståelse og en løsningsorienteret tilgang fra begge parter.

Lige nu og her skal vi alle have fokus på at bringe ”skuden” på ret køl igen. Efterfølgende skal vi så kigge tilbage og lære af processen, evaluere og gøre det bedre næste gang, vi kommer i en lignende situation. For det bliver nok ikke sidste gang, vi kommer til at stå i en situation, hvor man skal håndtere helt særlige udfordringer.

Vi skal derfor udnytte de erfaringer, som vi har gjort, så vi kan gøre det bedre. Derfor agter jeg at tage fat i FPS, straks vi er på den anden side af krisen, for at se om vi kan lave noget, der gør os meget bedre forberedte. Vi skal ind og kigge nærmere på alle vores aftaler og se på, om de er, hvor de skal være i forhold til at håndtere helt særlige situationer. Er aftalerne på plads? Er de tydelige nok? Og er der noget, der skal justeres i forhold til det, vi nu har set?

Der er ikke nogen, der kan forudse en krise som den, vi er i lige nu. Men nu, hvor vi har været i en sådan situation, synes jeg, det er meget sundt at sætte sig ned og se på, om det har været håndteret optimalt, og om det kan gøres på andre måder.

Andre nyheder

Nyheder

Endelig penge på vej til vedligehold

Forligskredsen med forsvarsministeren i spidsen har besluttet at give en bevilling på 42 millioner kroner specifikt til at sætte ’nødvendige vedligeholdelsesprojekter’ i gang. Pengene skal

Læs mere »
Søg