Foto: T. Skals, FKO/FSV

Demokratiets fødselsdag

5. juni 1849 sluttede knap 200 års enevælde og Danmark fik en ny forfatning, kendt som Grundloven.

Mens voldsomme revolutioner rasede i andre europæiske lande for at få gamle regimer styrtet, så skete regeringsændringen i Danmark forholdsvis fredeligt. Fremtrædende og ivrige danskere havde ivrigt agiteret både ved forsamlinger og i skrift for politiske ændringer, men det var først da kong Frederik VII kom til i 1848, at der for alvor skete noget, og 5.juni 1849 underskrev han så den grundlov, der afskaffede den totale enevælde og indførte demokratiet.

Den første grundlov blev dog revideret -og strammet allerede i 1866, hvilket resulterede i, at man de kommende år fik flere og større politiske demonstrationer i forbindelse med fejringen af grundlovsdagen 5.juni, hvor bønder og arbejdere efterhånden krævede bedre vilkår og rettigheder. Kvinder fik først stemmeret ved en grundlovsændring i 1915, og seneste større ændring af grundloven fandt sted i 1953, da man indførte kvindelig arvefølge til tronen, for at sikre at den daværende prinsesse Margrethe kunne efterfølge sin far på tronen.

I rigtig mange år har 5.juni været en dag med fest og politiske taler, og det både med deltagelse af lokal -og landspolitikere rundt om i det danske landskab. Grundlovsdag er nok samtidig det nærmeste Danmark kommer en ’nationaldag’, og selvom den altså markeres med politiske taler, så betragtes den også som en hyggedag, hvor familier samles med frokostkurv eller kaffe og kage til de mange arrangementer.

I år er det 175 år siden, at vi fik den grundlov, som vores demokrati trods alt bygger på, og det skal derfor fejres særligt. Det vil Folketinget og DR i samarbejde med Grundlovsfesten og andre dele af civilsamfundet benytte til at starte en tradition for mere fest og fejring på grundlovsdag.

Sammen vil Folketinget og DR indbyde til grundlovsfejring på udearealerne ved DR Byen i København. Her vil der bl.a. være flere scener med sang, musik, debat og taler, og den danske grundlov og vores stærke demokrati vil blive hyldet og fejret med forskellige grundlovsaktiviteter og underholdning for alle aldre. TVA Live og P4 sender fra grundlovsfesten ved DR Byen og andre grundlovsfester i hele landet. 

Altså kan man i år deltage i festlighederne lunt indendøre, hvis man ikke vil udenfor, og umiddelbart frister vejrudsigten måske mest til den indendørs hygge. Selvom dagen officielt er en ’halv fridag’ og de fleste butikker etc. er lukkede, så er der dog stadig en del, der er på arbejde, for at sikre at landet ikke går helt i stå denne dag. Til alle dem -og alle der har fri; til lykke med demokratiet.

Dét er nok en fejring værd -også efter 175 år.

Andre nyheder

Nyheder

Demokratiets fødselsdag

5. juni 1849 sluttede knap 200 års enevælde og Danmark fik en ny forfatning, kendt som Grundloven. Mens voldsomme revolutioner rasede i andre europæiske lande

Læs mere »
Nyheder

Værd at vide i en ferietid

Du har ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie i den periode, der kaldes hovedferien. Det er fra 1.maj til 30.september. Hvis du selv

Læs mere »
Nyheder

Kursen er sat mod nye krigsskibe

En række maritime organisationer er gået sammen med Forsvaret i et ’Nationalt Partnerskab’, der her til morgen kunne offentliggøre anbefalinger, der indeholder analyser og en

Læs mere »
Søg