Materiel for milliarder til Ukraine

Missiler, artilleriammunition, minerydningsrobotter og tunge maskingeværer er med i den pakke af materiel, Danmark netop har besluttet at donere til Ukrainerne og den ukrainske kamp for frihed.

På et pressemøde her til formiddag løftede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og finansminister Nikolaj Wammen sløret for de store yderligere donationer. Tidligere på måneden blev det offentliggjort, at Ukraine det seneste år har modtaget materiel fra Danmark til en værdi af cirka fem milliarder kroner, og den nye donation forventes at løbe op i endnu en milliard kroner.

Samtidig forklarede den fungerende forsvarsminister også, at der senere vil blive tale om yderligere donationer, der endnu ikke er afklaret.

Pengene til donationspakkerne kommer fra en særlig Ukrainefond, som regeringen har stiftet sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Men samtidig med offentliggørelsen af de nye donationer, kom Troels Lund Poulsen også ind på muligheden af fremtidig danskproduceret ammunition.

-Vi kommer til at række ud nu til potentielt interesserede. Det kan være investorer eller virksomheder for at se, om der ikke kan laves et fundament for ammunitionsproduktion i Danmark, sagde han og åbnede samtidig op for et muligt nordisk samarbejde på området.

Danmark har tidligere selv produceret ammunition på en fabrik i Nordjylland, men den blev solgt for år tilbage til et spansk firma, der efterfølgende har lukket virksomheden.

-Den danske regering har valgt at støtte Ukraine så meget vi nu kan, og det bakker vi bestemt op om. Det, der imidlertid er vigtigt for os i den sammenhæng er at se på, hvor pengene til disse donationer kommer fra. Vi vil meget nødig have, at de hentes fra det danske Forsvar, der som de fleste jo ved er stærkt udfordret både af mandskabs -og af materielmangel, siger næstformand i CS, Ronni Pedersen.

-Derfor er det af stor betydning, at man holder finansieringen uden for Forsvarets egne rammer, og det gør man med denne særlige Ukrainefond, tilføjer han.

Hvad angår etableringen af en ammunitionsfabrik har CS ikke de store betænkeligheder.

-For os er det vigtigst at vores soldater har den ammunition de skal bruge, og når de skal bruge den -og i rigelige mængder, siger Ronni Pedersen.

– Forsyningssikkerheden er meget essentiel for os, og vi er selvfølgelig altid meget interesserede i danske arbejdspladser, slutter Ronni Pedersen.

Andre nyheder

Nyheder

Hjemmeværnet fylder 75 år

Kun få uger efter at frihedsbudskabet fra BBC i London lød i danske radioer i foråret 1945, mødtes en række modstandsfolk for at etablere en

Læs mere »