Foto fra Den Kgl. Livgardes FB-side

Megafedt at kunne være med til at hjælpe

Befalingsmændene havde styr på det! Sådan lød det fra værnepligtig F. fra 4. vagthold på Den Kgl. Livgardes kaserne i Gothersgade, da han i morges blev interviewet til DR P4, om hans og kammeraternes indsats under branden på Børsen.

Og det må man sige, at både befalingsmænd og værnepligtige havde, da de fik afbrudt en almindelig træningsdag på kasernen, med en alarmerende melding om brand i den ikoniske ’Børsen’ i hjertet af København.

Tusindvis af tv-seere og fremmødte borgere der fulgte branden enten via tv-skærmene eller bag politiets afspærringer, kunne pludselig se en række unge soldater komme løbende i de københavnske gader i én lang kolonne med kurs mod den brændende bygning, for at hjælpe med at redde hundredvis af genstande ud inden de blev flammernes bytte.

-Vores befalingsmænd løb ind først og sikrede, at vi også kunne komme ind, og vi var ikke bange på noget tidspunkt, fortæller værnepligtig F. videre til radioen, og han tilføjer; at han og kammeraterne, fik reddet rigtig meget med ud. Bl.a. billeder og statuer.

Fra alle sider er der kommet positive og rosende kommentarer til Livgardens hurtige og effektive indsat.

Livgarden kontaktede selv politiet, der har den overordnede myndighed ved katastrofer, og tilbød deres hjælp. Da politiet sagde ja tak, satte garderne sig i gang. I sluttet kolonne løb de gennem Gothersgade over Kgs. Nytorv til Christiansborgsområdet, hvor de blev indsat til forskellige opgaver.

Befalingsmænd, en officer og cirka 90 værnepligtige deltog, og officeren og befalingsmændene orienterede sig først om indsatsstedet, inden de sendte de unge soldater ind efter løsøret. Samtidig blev det nøje meldt ud, at det var frivilligt at deltage i redningen inde i bygningen, og både officer og befalingsmænd sørgede for at tjekke efterfølgende, om nogle af soldaterne havde behov for hjælp eller skulle tilses af de ambulancereddere, der også var på stedet.

Da soldaterne blev sat ind, var der voldsom brand i den ende af bygningen, der vendte ned mod Knippels bro -væk fra Christiansborg slot, men den del hvor soldater, politi, brandfolk og andre frivillige prøvede at redde kunstværker fra var forholdsvis fri af ild. Der var røg men ingen direkte fare og røgdykkere fra Beredskabet sørgede også hele tiden for at vurdere situationen.

Udover malerier, små statuer og buster, blev der også reddet en del møbler, bl.a. borde og lamper fra bygningen.

Livgarden hjalp også med at standse trafikken i nærområdet og sikre, at ingen kom for tæt på den brændende bygning. Så alt i alt blev det en noget anderledes dag ’på kasernen’ for befalingsmænd, værnepligtig F. og hans kammerater.

Efter indsatsen ved Børsen var der en grundig debriefing hjemme på kasernen. Hvis man går ind på Den Kgl. Livgardes egen Facebookside, vil man her kunne høre nogle af de unge værnepligtige fortælle om deres indsats under -og oplevelse af begivenhederne.

De værnepligtige har gjort tjeneste siden december, og den indlærte erfaring gjorde de god brug af i tirsdags. Men som de selv pointerer det; det var ’megafedt’ at kunne være med til at hjælpe.

Andre nyheder

Nyheder

Værd at vide i en ferietid

Du har ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie i den periode, der kaldes hovedferien. Det er fra 1.maj til 30.september. Hvis du selv

Læs mere »
Nyheder

Kursen er sat mod nye krigsskibe

En række maritime organisationer er gået sammen med Forsvaret i et ’Nationalt Partnerskab’, der her til morgen kunne offentliggøre anbefalinger, der indeholder analyser og en

Læs mere »
Søg