Q&A om ansættelsesretlige spørgsmål i forbindelse med COVID-19

Spørgsmål og svar

Kan min leder kræve coronapas for, at jeg kan møde på arbejde?
Ja, din leder kan kræve, at du viser et gyldigt coronapas, så længe covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Men det er et krav, at din leder forinden skriftligt har informeret dig om, at du vil blive pålagt at fremvise coronapas og begrundelsen herfor. Henvisning til, at covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, er tilstrækkeligt.

Hvad er et gyldigt coronapas?
Et coronapas kan både foreligge i papirformat, elektronisk eller ved fremvisning af sundhedsmyndighedernes app ”Coronapas”. Du skal kunne dokumentere, at du er vaccineret, tidligere har været smittet eller fremvise en negativ test for covid-19, der opfylder kravene for et gyldigt coronapas (PCR-test eller antigentest/hurtig test).  Se mere om coronapas på coronasmitte.dk.

Kan min leder kræve, at jeg får taget testen i min fritid?
Testen skal så vidt muligt gennemføres i din sædvanlige arbejdstid. Er dette ikke muligt, skal du kompenseres for den tid, du har brugt på testen. Du skal også have dækket eventuelle rimelige udgifter, du har haft i forbindelse med at blive testet (eventuelle transportudgifter). 

Kan min leder kræve, at jeg bliver testet på min arbejdsplads?
Din leder kan pålægge dig at tage en test, men din leder kan ikke bestemme, at du skal tage testen på din arbejdsplads. Der kan dog være undtagelser, hvis der er en risiko for, at formålet med testen forspildes helt eller delvist.

Kan det få ansættelsesretslige konsekvenser, hvis jeg ikke kan stille med et gyldigt coronapas?
Ja, hvis du ikke kan fremvise et gyldigt coronapas, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser. Det vil dog altid være en konkret vurdering, hvilken konsekvens der vil være berettiget. Det er et krav, at din leder forinden har gjort dig skriftligt opmærksom på, at du vil blive pålagt at vise et gyldigt coronapas, og at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du ikke kan fremvise et gyldigt coronapas. Din leder må afvente, at test gennemføres og testresultatet foreligger.

Kan min leder kræve, at jeg bliver testet selvom jeg er vaccineret?
Som udgangspunkt kan din leder ikke kræve, at du skal testes, når du er vaccineret. Men der kan være ganske særlige omstændigheder, hvor din leder alligevel kan kræve, at du bliver testet. Dette kan for eksempel være i forbindelse med større smitteudbrud på tjenestestedet.

Andre nyheder

Nyheder

På vagt i ekstremernes land

Arktis kaldes ekstremernes land. Polarørkenen, klipperne, floderne og det omkringliggende ishav udgør et smukt, men ugæstfrit landskab, og afhængig af egn og årstid kan temperaturerne

Læs mere »
Top Leder

Leder: En stabil platform

Vi skal passe på, at dagligdagens mange udfordringer ikke vokser sig så store, at de står i vejen for udviklingen, for så ender vi med en arbejdsplads, som ingen har lyst til at blive på.

Læs mere »